Home > Duitse cultuur, Elian > St. Maarten

St. Maarten

Elian (in oranje skipak) samen zijn klasgenootjes, allemaal met lampion, wachtend op de komst van St. Maarten.

Terwijl Rachel zich klaarmaakte voor een trip naar Nederland, hadden Elian en ik vorige week vrijdag 9 november nog iets anders op de rol staan: de jaarlijkse St. Martinsumzug van de Kindergarten, of in goed Nederlands, de St. Maartensoptocht. Deze happening wordt heel serieus genomen, en een flink aantal instanties in het dorp zijn betrokken bij de organisatie ervan, zoals de burgemeester, de brandweer, de sportverenigingen, en ook de katholieke kerk. En dat laatste natuurlijk niet zonder reden, want de St. Maarten is allereerst een katholieke heilige.

Laten we nog even de achtergrond samenvatten. Het Sint Maartenfeest wordt doorgaans gevierd op 11 november, op de naamdag van Martinus van Tours. Deze Martinus werd geboren in het jaar 316 na Christus en werd naar verluid op jonge leeftijd soldaat in het Romeinse Leger. Op een snijdend koude winterdag arriveerde hij op zijn paard bij een stad in Frankrijk. Bij de stadspoort zat een bedelaar, met alleen wat lompen aan, te bibberen in de kou. Martinus zag de man en werd vervuld van mededogen. Hij scheurde zijn mantel in twee stukken en gaf een helft aan de man. Diezelfde nacht kreeg de Martinus een droom, waarin hij Jezus zag gekleed in de halve mantel van de bedelaar. Dat was voor hem een teken uit de Hemel. Martinus verliet het leger, liet zich dopen en werd monnik. De moraal: het is belangrijk om oog te hebben voor de mensen om ons heen en te delen.

Hier, in deze regio, gaat het Sint Maartensfeest eigenlijk altijd samen met een lampionnenoptocht voor de kleutertjes. Het schijnt dat in Freising, de centrale stad in het landsdeel waar wij wonen, jaarlijks echt een fenomenaal grote optocht wordt gehouden. Maar ook hier is de lampionnenoptocht met de kleuters ontzettend koddig. Op verschillende plaatsen in het dorp verzamelen de kleuterklasjes, die zich ‘punktlich’ om 17:30 met ontstoken kaarsjes in de lampionnen richting het verzamelpunt bewegen. Ondertussen zingen de kindertjes samen met de mama’s en papa’s, opa’s en oma’s, kleuterleiders, enz., enz., samen St. Maarten versjes, met de meest tennenkrommende teksten, zoals bijvoorbeeld:

1. Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne!

Brenne auf mein Licht, brenne auf mein Licht,

aber nur meine liebe Laterne nicht.

2. Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne!

Sperrt ihn ein den Wind, sperrt ihn ein den Wind.

Er soll warten, bis wir zuhause sind.

3. Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne!

Bleibe hell mein Licht, bleibe hell mein Licht,

denn sonst strahlt meine liebe Laterne nicht.

Op het verzamelpunt wordt dan het verhaal van St. Maarten uitgebeeld, geheel en al inclusief soldaat met mantel op paard en bedelaar in lekkere warme winterkleren (met wat lompen eroverheen). Tot hilariteit van alle kleine kleutertjes deed vorig jaar het paard ondertussen uitgebreid zijn behoefte, wat resulteerde in mooie dampende hopen in het schijnsel van de vele lampionnen.

Hoe katholiek gelovig men hier is, blijkt als er na een paar dankwoorden van het hoofd van kleuterschool, dat er ook nog een gebed wordt uitgesproken. En daar staat dan geheel Attenkirchen met gebogen hoofd. In Nederland lijkt me dat redelijk ondenkbaar als deel van een openbare activiteit.

Naar goed Beiers gebruik moet er natuurlijk dan gegeten en gedronken worden. Voor de koters is er punch (mierzoete limonade) en St. Martinsgänze (een soort geglazuurde sloffe koek in de vorm van een gans), en voor de rest Glühwein en Leberkäsesemmel. Best gezellig, zeggen we dan op z’n Hollands….

Advertenties
Categorieën:Duitse cultuur, Elian
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: