Home > Duitse cultuur, Elian > Weer naar school

Weer naar school

Elian op zijn eerste schooldag…wat wordt hij groot he?

En tja, toen zat in de tweede week van september de vakantie er weer echt op en moest Elian weer naar school. Hij gaat zoals jullie misschien nog wel weten hier in ons dorp naar de Kindergarten, vergelijkbaar met de oude Nederlandse kleuterschool. De Kindergarten begint hier officieel bij drie, maar in ons dorp is de jongste groep al vanaf 2 1/2 jaar. Maar veel kindjes gaan pas als ze bijna vier zijn omdat moeders hier veel minder vaak werken dan in Nederland.

Elian heeft het eerste jaar dat wij hier woonden in de jongste groep gezeten, de Igelgruppe, maar zit sinds vorig jaar in de Käfergruppe. Daar heeft hij het erg naar zijn zin. Hij gaat nu drie dagen tot kwart over drie naar school en twee dagen tot kwart over één. Dat is eigenlijk onze eigen keuze, want de verplichte tijden zijn tot kwart over twaalf elke dag. Elian blijft langer deels omdat ik dan thuis aan het werk kan (want als hij thuis is, hoe gezellig ook, komt er van werken weinig terecht), maar ook omdat het erg goed is voor zijn Duits.

’s Ochtends begint de groep als alle kindjes er zijn met de ochtendkring (Morgenkreis) en daarna is er elke ochtend een ander programma. Er wordt veel vrij gespeeld, waarbij Elian graag met zijn vriendjes de autohoek of de bouwhoek induikt. Ze knutselen ook veel, Elian is vooral gek op dingen maken met strijkkralen, bijvoorbeeld draken, sterren of andere dieren. Erg goed voor zijn motoriek en concentratie! Wat hij ook leuk vindt is spelletjes doen met de juf en de andere kinderen. Favoriet bij hem is Halli Galli junior en ‘Können Schweinen fliegen?’, een spel waarbij je kennis over dieren getest wordt. Buiten spelen is ook altijd feest, vooral dingen bouwen in de enorme zandbak. Hij komt altijd even vies thuis, maar daarvoor is het een jongetje denk ik dan maar!

En nog even de achterkant zodat iedereen zijn stoere Spiderman rugzak kan zien 🙂

De Kindergarten organiseert ook veel. Zo was er een maand geleden weer een ‘Markttag’ waarbij de kinderen eigen verbouwde of gemaakte producten verkopen, de opbrengst is dan voor de Kindergarten. Een lucratieve aangelegenheid dit jaar, want er is ruim 1350 euro opgehaald. Daarvan gaat dan wer 10% naar een goed doel, in dit geval een weeskinderenproject in Oeganda. Daar zijn ze hier ook altijd wel goed in, vind ik mooi om te zien. Deze week worden er bv ook weer ‘schoenendoospakketten’ ingezameld voor kinderen in oost-Europa. Die maatschappelijke betrokkenheid mag ik wel. Past ook wel bij de feestdag die eraan zit te komen, want vandaag is het weer St. Maarten, wat in het teken staat van naastenliefde en zorg voor de armen.

Het schoolsysteem is hier in ieder geval wezenlijk anders dan in Nederland. Kinderen moeten hier naar de lagere school (‘Grundschule’) als ze 6 zijn in september. Ze mogen eerder, nl. als ze voor 1 januari 6 worden. Elian (hij is van 10 december) zou dus technisch gesproken volgend schooljaar naar de lagere school mogen. Het is hier echter zeer ongebruikelijk. Men heeft hier vooral het streven om kinderen zo lang mogelijk kind te laten zijn en op de Kindergarten te laten.

Dat heeft er ook wel mee te maken dat de lagere school hier ook meteen vol aan de bak gaat, je krijgt vanaf dag één meteen (veel) huiswerk. De kinderen hebben in vergelijking met Nederland erg korte lesdagen (van half 8 tot 11 is hier heel normaal), maar moeten erg veel thuis doen. De overgang van kleuterschool naar lagere school is daarmee een hele grote, niet zo verwonderlijk dus dat men hier zo lang mogelijk mee wacht. We gaan daar dus maar in mee, maar ergens voelt het wel wat vreemd dat Elian pas gaat ‘leren’ als hij al bijna 7 is…

Advertenties
Categorieën:Duitse cultuur, Elian
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: