Home > Duitse cultuur > Bayern, des samma mir

Bayern, des samma mir

Zoals ik al schreef in het verslag van het Zeltlager, was het thema van die week Bayern. Nou heb ik al wel wat meer geschreven over de omgeving waar we wonen en wat culturele gebruiken benoemd die ons zo opvallen. Maar wat ik in die weke weer heb geleerd is hoe sterk Bayern een eigen identiteit heeft, eentje die significant anders is dan de Duitse. Ik kwam deze grappige cartoon tegen, die een beetje aangeeft hoe de Bayern zichzelf zien…en de rest van Duitsland en Europa. En ja, wij Hollanders zijn de mensen met de caravans!

Voor wie dacht dat de Fransen nationalistisch en patriottistisch waren, die moeten hier eens langs komen. Bayerisch zijn, dat is echt iets om trots op te zijn, inclusief de gekke gewoontes. Bayerisch zijn, dat is met trots klederdracht dragen, Weissbier drinken, Weisswurst eten, Bayerisch spreken en je eigen land, cultuur en geschiedenis kennen. Er is ook verschil tussen de verschillende deelprovincies van Bayern: Ober- en Niederbayern zijn perfect, de Franken worden nog een beetje geaccepteerd maar de Schwaben en Oberpfalz horen er eigenlijk niet helemaal bij. En import, hier Zugeroasde genoemd, die worden ietwat meewarig behandeld. Want het is toch zielig als je niet uit Bayern komt, zeg nu zelf.

Ook de tieners waren zonder uitzondering trots op hun Bayrische identiteit. In de docu over Bayern waar ik het al over had werd een liedje gebruikt, wat ook in het Zeltlager weer even terug kwam. Het is een soort lijflied van veel mensen hier en de kreet ‘Bayern – des samma mir’ wordt ook gebruikt door Bayern München (al schrijven die het meestal als samma mia – ook binnen het Bayerisch bestaan er grote verschillen tussen bijvoorbeeld Ober- en Niederbayerisch. Dat verbaast mij niet zo, dat ken ik ook vanuit het Twents waar woorden in verschillende dorpen en steden anders werden uitgesproken.)

 

De eerstvolgende keer dat jij dus in Bayern bent en iemand roept iets als ‘Bayern, des samma mir’ dan roep je als uit één mond: Jawoi! Voor de mensen die het niet goed kunnen verstaan is hier de (Bayerische) tekst:

Sads freindlich – jawoi!
Sads freindlich hob i gsogt – jawoi!
Sads freindlich hob i gsogt nomoi – jawoi!

Mir konnst no a Weißbier bringa

Bayern des samma mia – jawoi!
Bayern des samma mia – jawoi!

Bayern des samma mia
Bayern jawoi des samma mia
Bayern des samma mia
mia samma mia des samma mia
Bayern des samma mia
Bayern und des bayrische Bier
Bayern und des Reinheitsgebot
des is unser flüssiges Brot

Advertenties
Categorieën:Duitse cultuur
  1. Armida M. Moes - van Dijk
    september 17, 2012 om 10:33 am

    Vooral das flüssige Brot is grappig!!

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: