Home > Duitse cultuur, Familie en vrienden > De Biergarten: een typisch Duits fenomeen

De Biergarten: een typisch Duits fenomeen

Rogier ontleedt z’n Sterckerlfisch, Mariska en Nathan kijken gefascineerd toe…

We wonen hier alweer twee jaar en we merken dat we steeds meer ingeburgerd raken. We beginnen ook steeds meer inzichten te krijgen in typisch Duitse (en typisch Bayerische) gewoontes en fenomenen. Eentje daarvan is de Biergarten, een principe wat we in Nederland niet kennen.

Een Biergarten is een groot terras, meestal bestaand uit de welbekende Duitse tafels en banken (hier ook wel Biertisch of Festtisch genoemd). Nu kennen wij in Nederland wel terrassen, maar niet van deze omvang en ook niet met enkele typische gebruiken.

Over het algemeen is het zo dat je bij Biergartens zonder bediening je eigen eten mag meenemen (bij Biergartens met bediening of waar het anders staat aangegeven mag dat dus niet). Je wordt geacht je drinken ter plekke te kopen (en ze verkopen echt niet alleen bier), maar je eten mag je ook van huis meenemen. Biertgartens zijn dan ook erg populair bij gezinnen, die hier lekker uitgebreid gaan zitten picknicken. Het leuke is ook dat zowel het drinken als het eten wat je in zo’n Biergarten kunt halen, erg betaalbaar is. Je betaalt dus geen woekerprijzen. Overigens controleert ook niemand of je echt een drankje haalt, dat is een beetje een ere-code.

Een blik op de reusachtige Biergarten. Op mooie dagen zit het hier afgeladen vol!

Wij hadden al een leuke Biergarten gevonden in Freising in het bos vlakbij het Walderlebnispfad, maar recent werd Elian voor een kinderfeestje uitgenodigd en ontdekten we een nog veel mooiere: eentje met een speeltuin erbij. En niet zomaar een speeltuin, nee: een speeltuin met een echte mini-trein. Daar moet weliswaar voor betaald worden (overigens ook geen schokkend bedrag: een euro per ritje), maar het is ook wel echt heel erg leuk.

Deze Biergarten in Haag aan de Amper is één van de grootste in de regio en biedt plaats aan meer dan 2000 bezoekers. Bij deze Biergarten hoef je overigens ook geen eten mee te nemen, want je kunt er van alles kopen: Brezes, Spätzle, Steckerlfisch, Schnitzels, Pizza en uitgebreide Brotzeit. Jaja, we zijn ook al aardig ingeburgerd in de Duitse en Bayerische keuken 🙂

Toen onze vrienden Casper en Mariska met hun drie kinderen begin augustus dan ook een paar dagen langskwamen, zijn we met hen naar de Biergarten geweest. We hadden geluk met het weer en het was verrassend rustig. De kids hebben erg lief gespeeld en genoten van het treintje (op een kleine valpartij na – dat is het risico waar kinderen kunnen spelen natuurlijk).

Het speeltuintje. Ik zal een volgende keer nog wat beelden laten zien van het treintje.

Advertenties
  1. Armida M. Moes - van Dijk
    september 4, 2012 om 7:05 am

    Dear Rachel, heerlijk voor een relaxte zondagmiddag! Enjoy……………

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: