Home > Duitse cultuur > Bierfest in ons dorp

Bierfest in ons dorp

De Duitsers houden van hun bier, maar hier in Bayern is dat helemaal het geval. We wonen niet voor niets in het hop-gebied van Duitsland. In de 10 kilometer verderop gelegen stad Freising staat ook de oudste bierbrouwerij ter wereld…en die stamt uit de vroege Middeleeuwen!

Eens in de twee jaar organiseert ons dorp dan ook een Bierfest en vorig weekend was het zo ver. Het zat helaas erg tegen met het weer, een element wat jammer genoeg niet te beïnvloeden is. Maar ondanks dat was het wel weer een groot succes. Hoe ziet zo’n Bierfest er nu uit? Hier een overzicht:

 • diverse podia met live bands in verschillende stijlen;
 • terrassen met de beroemde Duitse biertafels waar iedereen gezellig naast elkaar aanschuift;
 • diverse kraampjes met snuisterijen, zoals sieraden, Bayerisch artikelen en andere prullaria;
 • etenskraampjes met bijvoorbeeld Steckerlfisch (gegrilde vis op stokken), Breze, kaas, Leberkäse, uiteraard allerlei soorten worst, ijs, enz;
 • meer dan 100 soorten bier;
 • voor de kids een draaimolen, diverse spelletjes (blik gooien, spijker slaan enz), een mega zandbak en live ridder-spelen;
 • demonstraties van mannen in Lederhosen die met zwepen tegen elkaar slaan (ik maak geen grapje – is één of ander regionaal iets hier, moet ik nog eens verder uitzoeken)
 • het hele dorp is erbij betrokken en tijdens het Bierfest staat echt alles vol geparkeerd, inclusief onze oprit. Dat nemen we dan maar even voor lief;
 • er is na afllop amper rotzooi viel ons op. Op flesjes zetten ze 2 euro statiegeld dus dan willen mensen ze weg weer inleveren en om bier te kunnen kopen moet je eerst een glas kopen wat je vervolgens kunt hergebruiken. Best milieuvriendelijk dus en het zorgde ook voor relatief weinig afval;
 • heel veel mensen in Trachten, ofwel Lederhosen en geruite bloes voor de heren en een Dirndl voor de dames. Ook de kids dragen op zulke dagen vaak klederdracht!
 • het is vooral een gezins-iets, vooral overdag. Dat is echt leuk, we kwamen zelf bijvoorbeeld de halve Kindergarten tegen. ’s Avonds is het meer voor volwassenen.

Wij vonden het erg leuk om eens mee te maken en Elian heeft ook erg genoten. Hij was niet weg te slaan uit een hele bijzondere houten draaimolen bestaand uit allerlei muziekinstrumenten…hij was niet elektrisch maar ‘hand aangedreven’ en oh wat een genot dat er nu eens niet van die draaiorgelachtige jankmuziek werd gedraaid!

Ook de ridderspelen vielen bij Elian erg in de smaak, hij was er niet weg te slaan! Er werd gelukkig genoeg grappig gedaan om de kids te laten zien dat het niet echt was, al vonden sommige van de wat kleinere guppies het evengoed nog wel een beetje eng!

Advertenties
Categorieën:Duitse cultuur
 1. Nog geen reacties
 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: