Home > Wonen > Wintervoorraden

Wintervoorraden

Rogier zaagt snel de bovenkant van de paletten af zodat ze onder de garagedeur door kunnen

We waren bijna weer te laat dit jaar door al mijn gezondheidsellende, maar gelukkig konden we nog een betaalbare leverancier van stookhout vinden. Gisteren werden drie pallets met hout geleverd zodat we van ’t winter onze ‘Kachelofen’ weer kunnen gebruiken. Stookhout moet je eigenlijk in het late voorjaar kopen, dus onze ‘leveranciers’ van vorig jaar hadden al niets meer. Maar gelukkig bood het Internet uitkomst en vonden we een voorraad geschikt stookhout voor een zeer schappelijke prijs. Het lastige voor ons is namelijk dat we hout nodig hebben van ongeveer 25 cm lang anders past het niet in de kachel. Veel aanbieders bieden echter hout aan van ongeveer 30 cm en dat past bij ons dus niet. Wat nog wel een uitdaging was, was om de pallets in de garage te krijgen. Ze pasten namelijk niet onder de garagedeur door. Rogier had dit al voorzien en had een decoupeerzaag klaargelegd om snel de bovenkant eraf te kunnen zagen. Terwijl de chauffeur de pallets uitlaadde, zaagde Rogier snel de bovenste rand eraf waarna ze met enig gemanoeuvreer de garage in konden. Daar staat nu dus weer voor een hele winter hout. Vorig jaar hebben we krap 4 stère (de eenheidsmaat voor hout, een stère is een kuub los gestapeld hout) verstookt door alleen de weekenden te stoken. Dit jaar hebben we ruim 8 stère gekocht zodat we ook door de week kunnen bijstoken als het erg koud is. We hebben ontdekt dat dat toch wel erg aangenaam is, de houtkachel krijgt de woonkamer een stuk sneller warm dan de centrale verwarming.

In het kader van de wintervoorraden: het aantal potten met jam, chutneys, moes en andere ‘preserves’ in de kelder groeit gestaag. Inmiddels zitten we op zo’n 80 potten en hebben we ook nog een deel weggegeven. We zijn lekker aan het experimenteren gegaan met bijvoorbeeld pruimensaus, tropische jam en ingemaakte zoetzure courgettes met paprika’s. Het merendeel van de ingrediënten komt uit eigen tuin, zoals appels, peren en pruimen. Ook de meeste kruiden die we nodig hebben kunnen we zelf oogsten. Inmiddels zijn ook de tomaten eindelijk aan het rijpen door het mooie weer van deze week, dus ik hoop dat we daar volgende week wat mee kunnen. Ondertussen oogsten we volop courgettes. De puntpaprika’s groeien ook als een gek dus daar kunnen we met een week of twee ook van plukken. We hebben ook al de eerste snijbiet uit eigen tuin gegeten, een oude groente die we nog nooit eerder hadden gegeten maar die goed aanslaat in onze moestuin. Het was erg smakelijk met pasta, een beetje crème fraiche, wat parmezaanse kaas en pijnboompitten. Gisteren stond stamppot rauwe andijvie op het menu met verukkelijke eigen gekweekte andijvie. Al met al hebben we een hoop plezier van onze (moes)tuin! Ik hoop dat ook de pompoenen nog rijp worden want daar ben ik echt gek op!

Advertenties
Categorieën:Wonen
  1. Henk en Ardy
    augustus 23, 2011 om 9:47 am

    Soms lijkt het of je een boek uit vroegere tijden leest: wintervoorraden,snijbiet ,pompoenen…..
    Het woord “wecken”ontbreekt nog net.Iemand die sinds Pasen in de Parousia gem.komt heb ik van je website verteld.Ze was nog onder de indruk van je Paaspreek.Heb haar ook gewezen op de preek over GEDULD.Doei,lieve groeten,Ardy

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: