Home > Familie en vrienden, München > Een soort B1 reünie en een KiGa feest

Een soort B1 reünie en een KiGa feest

V.l.n.r. Sjoerd, Elian, Rogier, Adriaan, Frank en Iris

Afgelopen weekend hadden we vier jongeren van onze jeugdgroep uit Zoetermeer (B1) op bezoek. Frank, Iris, Adriaan en Sjoerd hadden zich met moeite in een veel te kleine auto gewurmd om de lange reis naar zuid-Duitsland te ondernemen. Ook zij kwamen tot de ontdekking dat München ergens anders ligt dan Münster…en dat het best een pittig eind rijden is. De heenreis hebben ze er dan ook 11 uur over gedaan, maar gelukkig arriveerden ze veilig.

Zaterdags zijn ze München gaan verkennen en kwamen tot de conclusie dat het een prachtige stad is, waar veel te zien is. Het weer zat ’s ochtends niet helemaal mee (hoewel het in Attenkirchen zelf droog bleef), maar later op de dag ging de zon schijnen. Ze hebben in ieder geval een leuke dag gehad en veel gezien en gedaan.

Elian als cowboy

Ondertussen hadden wij zaterdagmiddag een feest van de Kindergarten met als thema ‘Reise um die Welt’. We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten, maar het bleek een ontzettend leuk en gezellig gebeuren te zijn. De Kiga telt zo’n 58 kids en die waren allemaal uitgenodigd, met hun ouders, opa’s en oma’s, buren, enz. Het halve dorp zat er uiteindelijk dan ook.

Omdat het weer meewerkte, kon het feest in de tuin van de KiGa plaatsvinden en dat was wel erg leuk. Het begon met een opvoering van de vier KiGa groepen, die elk iets bijzonders deden. Elian zit in de Igelgruppe, waar de jongste kids inzitten (hij gaat komend jaar naar de Käfergruppe, dan komt hij in een gemengde groep met kids tussen de 3 en 6 jaar). De Igeltjes voerden een soort show op op een liedje wat weer door de andere kids gezongen werd. Elian mocht cowboy spelen en hij vond het maar wat leuk. De rest van de opvoering zat hij lekker met zijn vriendje Vitus te keten…mooi gezicht die twee!

Een blik op de KiGa tuin met alle tafels en banken

Na de opvoering was het tijd voor allerlei spelletjes en voor het buffet. Alle ouders hadden iets te eten meegebracht (ik had kruidkoek gemaakt…die is schoon opgegaan!) en tegen een kleine vergoeding kon je je bord volladen met allerlei lekkernijen. Het leuke voor ons is dat we op die manier kennis kunnen maken met voor ons onbekende gerechten. Zo hebben we o.a. gegeten:

  • Mooskuchen: een soort cake met een groenige bovenlaag wat er inderdaad uitzag als mos. Zat weinig smaak aan.
  • Leberkäse: klinkt als leverkaas, maar dat is het niet. Het is een krokant gebakken vleesrol, waarvan een plak geserveerd wordt op een Semmel (kaiserbroodje) met mosterd. Heerlijk!
  • Spezi: cola gemengd met fanta. Wordt hier in flesjes verkocht. Prima te drinken, hoewel ik ‘echte’ cola lekkerder vind.
  • Obatzda: een spread voor op een broodje (of bij een Breze – zo’n grote zoute krakeling) gemaakt met gerijpte Camembert. Sterke smaak, ik vond het niet vies maar ik moest er wel aan wennen.
  • Kirchweihnudeln: iets wat verrassend veel op onze oliebollen lijkt, maar dan zonder ‘vulling’ (rozijnen, appel enzo) Maar aan oliebollen zit meer smaak!

Elian met zijn vriendje Vitus

We hebben het vooral erg gezellig gehad met de ouders van drie kids bij Elian uit de groep, met wie we bevriend aan het raken zijn. Het is opvallend hoe open ze zijn om ons in de groep op te nemen. Onze pogingen om Duits te spreken worden ook zeer gewaardeerd, onze fouten worden vriendelijk gecorrigeerd (we hebben bv een hele uitleg gekregen over wanneer je ‘nach’ gebruikt en wanneer ‘zu’ of ‘in’ als je ergens naartoe gaat…erg handig!) en ze zijn altijd bereid van alles uit te leggen wat nieuw is voor ons. We voelen ons echt een deel van de dorpsgemeenschap worden hier en dat gaat sneller en makkelijker dan we hadden verwacht!

Elian heeft alleen maar gespeeld met zijn vriendjes Vitus en Leon en heeft de tijd van zijn leven gehad. Het blijft mooi om te horen hoe goed zijn Duits al is, hij verstaat bijna alles en heeft geen enkele moeite om zichzelf duidelijk te maken. Hij genoot met volle teugen van het feest en was helemaal uitgeteld toen we thuis waren. Wij vonden het opvallend hoe relaxed het allemaal ging. Iedereen was gezellig, vriendelijk, er werd niet gemopperd of gezeurd, iedereen hielp mee en het was gewoon gezellig en ontspannen. We hebben het gevoel dat het leeftempo hier een stuk lager ligt dan in de Randstad en dat bevalt ons prima. Ook wij hebben dus genoten…en ook wij waren tamelijk afgedraaid toen we thuis kwamen 🙂

Maar toen onze gasten thuis kwamen, moesten ze nog eten (wij zaten inmiddels stuffed van al het heerlijke voer bij de KiGa) en dus hebben we iets lokaals gemaakt: Münchener Weisswurst met zoete mosterd, met friet erbij en sla. Ze hebben genoten!

Frank trekt tevreden een stuk onkruid eruit

Zondags hebben we lekker ontspannen. Het weer was inmiddels weer prachtig en we hebben nog even wat in de tuin gedaan. De B1’ers zijn vooral druk geweest met onkruid verwijderen onder onze heg. Dat was al een aantal jaren niet meer gebeurd, dus er stond flink wat. Ze hebben vier kruiwagens vol eruit gegraven en toen was het voor hen tijd om weer huiswaarts te keren. Het was echt gaaf om ‘onze’ jongeren weer te zien en te spreken en zij hebben ook genoten. De komende weken hebben we nog veel meer gasten, gezellig!

p.s. jullie houden nog een blogpost over Rogiers promotie tegoed, maar ik wilde deze vast posten om een beetje up to date te blijven!

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: