Home > Wonen > Een impressie van Freising

Een impressie van Freising

Voor de vaste lezers van onze blog zal de naam Freising niet onbekend zijn, die is al regelmatig voorbij gekomen. Freising is voor ons de dichtsbijzijnde fatsoenlijke stad zeg maar en ligt op een ruime tien kilometer afstand. Het is een ontzettend gezellige en gemoedelijke stad met zo’n 46.000 inwoners, wat tevens alles heeft wat we nodig hebben.

Freising is al 1300 jaar oud en heeft al stadsrechten vanaf 996. Het is daarmee een van de oudste steden in dit deel van Beieren. Het is gebouwd rondom de Dom die op een heuvel ligt: een oud Benedictijnenklooster. Ernaast ligt de grote kathedraal van Freising, de Mariendom. Centraal in Freising ligt ook een groot plein, wat zomer helemaal vol met terrasjes is, erg gezellig. De gebouwen zijn oud en sommige zijn mooi versierd of beschilderd.

Freisingers zijn best trots op het feit dat de huidige paus in Freising aan de Universiteit heeft gestudeerd en dat hij hier aartsbisschop is geweest. Ze zijn ook trots op hun Beierse volksaard en tradities. Je ziet hier mensen ook op ‘gewone’ dagen regelmatig in dirndl of lederhosen lopen. De vlag van Beieren zie je overal terugkomen, net als de beer overigens, het symbool van Freising zelf.

Maar nog trotser zijn ze op hun bier. Freising is de thuishaven van Weihenstephan, naar eigen zeggen ‘die älteste Brauerei der Welt’. Oorspronkelijk was het een klooster gebouwd op een heuvel en wat al stamt uit 811, maar nu is alleen de brouwerij nog overgebleven. Overigens maakt Weihenstephan ook verrukkelijke yoghurt en andere zuivelproducten, voor de mensen die net als ik niet van bier houden…wat hier overigens zo ongeveer een doodzonde is. in Beieren nemen ze bier heel serieus…en drinken ze liters weg! Je moet hier niet raar opkijken als mensen om 10 uur ’s ochtends al aan het bier zitten 🙂

Maar goed, overal in Freising kom je Weihenstephan tegen en het is een toeristische trekpleister. De brouwerij is wereldberoemd en mensen komen overal uit de wereld hier naartoe om scholing te krijgen in bier brouwen. Voor de mensen die in de buurt zijn: je kunt ook een rondleiding door de brouwerij krijgen, wat erg leuk schijnt te zijn.

De hoofdstraat van Freising heet zeer toepasselijk de Haupstraße en hier liggen alle winkels aan. Veel ketens zijn er niet vertegenwoordigd, maar je vindt er alles wat je nodig hebt. Er zijn diverse ambachtelijke bakkers, ze nemen hier brood en banket bijna net zo serieus als bier. Er zijn meerdere slagers, waarvan er eentje blijkbaar bijzonder goed is, want daar staat altijd een lange rij. Vakwerk wordt hier hoog aangeslagen, de slager zet trots op de gevel dat hij zelf slacht en zijn eigen worsten maakt. Kom daar maar eens om in Nederland. Ook leuk zijn de delicatessezaakjes die ze hier hebben. Die verkopen bijzondere kaasjes, prachtige vleeswaren, huisgemaakte salades en olijven, bijzondere wijnen, Italiaanse specialiteiten en allerlei ander lekkers. Met chocolade weten ze hier ook wel raad, er zitten alleen al twee gespecialiseerde bonbonniers in de Hauptstraße. Verder zijn er de diverse kleding- en schoenenwinkels, een Xenos-achtige constructie en nog veel meer. Uren shoppen kun je er niet, maar je kunt je er prima vermaken. Al met al is Freising een leuke en gezellige stad!

Advertenties
Categorieën:Wonen
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: