Home > München > Dachau revisited

Dachau revisited

Ik was er in oktober al eens geweest, maar afgelopen dinsdag ben ik samen met Christian die bij ons logeerde voor een tweede keer naar voormalig concentratiekamp Dachau geweest. Het contrast was groot, het was een prachtige zonnige dag met een strakblauwe lucht en dan loop je daar rond op die plek waar alles je aan de dood doet denken. Dachau is groot en de vorige keer dat ik er was heb ik maar een deel gezien, dus dit keer was er ook ruimte om wat andere dingen te bekijken.

Wat mij raakte was een Joods monument, een plek van bezinning. Het was een soort grot, gemaakt van donkere stenen, waar je in moest afdalen. Er zat een hek voor. Als je erin stond, zag je hele hoge donkere stenen muren, met her en der een soort handgrepen. Maar die waren te laag om naar boven te kunnen klimmen. Het leek hopeloos in die grot, een gevangenis waar je nooit meer uitkomt. Maar als je doorliep naar het einde van de grot, zat er een gat in het plafond waardoor je naar boven kon kijken. En daar, aftekenend tegen de helder blauwe lucht, stond een Menora, het symbool van hoop voor de Joden. Zouden de Joden die in Dachau zaten temidden van hun duisternis met hoop naar God hebben gekeken?

Vlak naast dit monument staat een verzoeningskerk. Een bijzondere plaats voor een gebedshuis, temidden van zoveel lijden en ellende. Vlak bij de ingang stond een soort koperen monument met een Bijbeltekst erop in vier talen, inclusief het Nederlands. “In de schaduw van Uw vleugelen zal ik schuilen o Heer”, een citaat uit Psalm 57 (vers 2). Die tekst op die plek, dat raakt je wel. Kun je onder die omstandigheden op God vertrouwen? Waar was God toen Zijn  kinderen moesten lijden, wat moet er door Hem heen zijn gegaan? Geen gemakkelijke vragen, maar wel goede vragen om te stellen en samen over door te praten.

Het contrast was groot op deze prachtige voorjaarsdag. De vogels floten hun lied en de zon deed haar best de bomen en struiken over te halen blaadjes te gaan groeien. En wij liepen rond tussen massagraven en gaskamers, een plek waar de dood het laatste woord leek te hebben. Leek, want God zij dank is het straks weer Pasen en mogen we vieren dat Jezus de dood overwon. Jezus had en heeft het laatste woord, ook in Dachau.

Advertenties
Categorieën:München
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: