Home > Familie en vrienden, Wonen > Jeden Tag ein bisschen besser

Jeden Tag ein bisschen besser

Dat is de leus van de Rewe, een supermarktketen hier in Duitsland. Jeden Tag ein bisschen besser. Het had ook het motto voor onze tuin kunnen zijn, waar de laatste weken heel wat uren in zijn gaan zitten…maar die wel elke dag een beetje beter en mooier wordt. Ook afgelopen weekend zijn we weer flink aan het werk geweest, inclusief onze voormalige voorganger uit Zoetermeer en goede vriend Jan die een weekend kwam logeren. Een werkvakantie noemen ze dat 🙂

We hebben veel gesnoeid van de bomen en struiken in de tuin. De bomen waren een aantal jaren niet meer gesnoeid en er waren veel zijscheuten aan gekomen op verkeerde plekken (bijvoorbeeld te laag of takken die terug groeiden de boom in) die er nu uit moesten. Sommige struiken zijn helemaal uitgegraven omdat ze te verwilderd waren om nog weer in model te kunnen krijgen. Anderen zijn flink terug gesnoeid in de hoop dat ze weer mooi gaan groeien en bloeien. Het is best jammer om er zoveel uit te moeten halen, maar we kunnen niet anders omdat er zolang niets aan gedaan is. Sommige struiken waren bijvoorbeeld al helemaal dood van binnen, alleen de buitenste laag was nog groen. Daar is eigenlijk niks meer van te maken…Ondanks dat de huiseigenares vrijdagavond al vier aanhangwagens vol met snoeiafval had weggebracht, lag er zaterdagavond weer een flinke lading. Het geeft wel veel meer orde, rust en licht in de tuin.

Jan bezig een verwilderde struik uit te graven

Jan heeft zich ook uitgeleefd op de voortuin, waar twee perken omgespit moesten worden. Ze bleken vergeven te zijn van de wortels, deels wat grotere van struiken en planten die er ooit hadden gestaan (en een bij de grond afgezaagde taxus waarvan de wortels dus nog in de grond zitten), maar ook deels bestaand uit een heel fijnmazig netwerk van kleine worteltjes. Zeer hardnekkig en slecht weg te krijgen. Daar is hij dus wel even druk mee geweest. De grond hier is pure leem en omdat er in jaren weinig aan gedaan is, moeten we nu echt moeite doen om de bodem weer wat losser te krijgen. Maar doe je dat niet, dan slaan de planten en bloemen die we gaan zaaien en plaatsen niet aan, omdat de wortels niet kunnen groeien. Het is dus even investeren nu qua tijd, maar uiteindelijk wel met een mooi resultaat…hopen we.

Het meeste snoeiwerk is nu klaar, in ieder geval in ons deel van de tuin. In het achterste deel wat de eigenares zelf onderhoudt zouden we best nog wat kunnen doen, maar dat laten we nu even. In een tuin die zo groot is en waar zoveel moet gebeuren, moet je prioriteiten stellen!

Van mijn zus hebben we een schommelset voor Elian gekregen en ook die hebben we zaterdag in elkaar gezet. Hij staat nog even los, want hij moet met beton in de grond worden verankerd.  Elian kon niet wachten om te kunnen schommelen! Inmiddels hebben we ook een zandbak voor hem gekocht, dus hij krijgt straks een heerlijk speelhoekje in de tuin…

Overigens hebben we Jan niet alleen aan het werk gezet hoor, er was ook alle tijd om bij te praten, met Elian te spelen (waarbij het erg leuk was om te zien dat hij ‘Ome Jan’ nog steeds herkende, hoewel hij hem sinds augustus niet meer had gezien!), te ontspannen enz. Het was een productief, maar ook goed en gezellig weekend!

Advertenties
Categorieën:Familie en vrienden, Wonen
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: