Home > Wonen > Een plan van aanpak voor de tuin

Een plan van aanpak voor de tuin

De eigenares is al druk bezig de fruitbomen te snoeien

Ik schreef het in september al in de post getiteld De Tuin, maar onze tuin is een zootje. Er is in jaren niets aan gedaan, behalve gras maaien en wat bloemen planten af en toe. Toen we hier arriveerden was het eigenlijk te laat in het jaar om nog iets te kunnen doen, behalve wat onkruid wieden en wat bollen planten (de eerste tulpjes steken nu hun kop boven de grond uit…de lente komt eraan!). Maar de afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met een plan van aanpak voor de tuin.

Niet dat we alles ineens gaan aanpakken, dat is veel te veel en ook veel te kostbaar. Maar we hebben een aantal prioriteiten bepaald waar we mee aan de slag gaan. Ik zal ze even laten zien aan de hand van wat foto’s, dan krijgen jullie er ook een beetje een beeld bij. Voor alle duidelijkheid: wij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van onze voortuin, de tuin aan de zijkant van het huis en het eerste deel van de achtertuin, totaan de bomenrij in het midden. Dit is bij elkaar ongeveer 1000 m2, waarvan het grootste deel gras is (of wat daar voor door moet gaan, het is in slechte staat). De eigenares van ons huis onderhoudt het achterste deel, zeg maar de boomgaard, wat nog een keer 3000m2 is.

Dit rijtje lelijke bosjes (Buxus??) staat naast het pad naar de voordeur, als je het pad oploopt aan je linkerhand. Die gaan dus weg. In plaats daarvan komt een border met wat groen en wat bloeiends, zodat de entree een verzorgde aanblik biedt en een beetje fleurig is.

 

 

 

 

Aan de andere kant van datzelfde pad staat een heg, of wat daarvoor moet doorgaan. Die gaat ook weg en ook hier komt groen en bloeiends. Misschien nog wel een wat grotere struik om de afvalcontainer een beetje aan het oog te onttrekken.

 

 

 

 

 

Eveneens in de voortuin bevindt zich een rand met rozenstruiken en wat ander veel te hoog opgeschoten groen iets wat we nog niet hebben kunnen identificeren. Het stikt hier van het onkruid en allerlei ongewild opgekomen planten. Alles wordt flink teruggesnoeid en de hoge struik wordt flink omlaag gebracht.  De rozen krijgen weer even een beetje liefde en aandacht (in de vorm van zorgvuldige snoei, nieuwe rozenaarde en speciale rozenmest) zodat ze hopelijk mooi gaan bloeien straks.

 

 

 

Deze rand irriteert ons enorm. Er staat een Johannesbeer-struik die schreeuwt om wat aandacht, een paar conifeerachtige gevallen die eruit gaan en wat struiken die drastisch teruggesnoeid gaan worden. En er ligt nog een dikke berg tuinafval, al helemaal geen gezicht.  We willen hier een mooie border van maken met tussen de bestaande struiken wat bloeiends in de kleuren paars en wit (o.a. lupine, ridderspoor) en eventueel nog wat extra groen. Naast de bessenstruik komen wellicht nog aardbeien te staan, even kijken hoe zonnig het daar is als de bomen weer groen worden.

 

 

Deze rij bomen en struiken vormen een beetje de informele afscheiding tussen ‘onze’ tuin en dat deel wat de eigenares onderhoudt. De struiken zijn echter in jaren niet meer gesnoeid en de takken van de boom in het midden en de struiken aan beide kanten zijn volledig met elkaar verward en vergroeid. Ook hier gaan we dus flink terugsnoeien. Aan de bodem is ook niets gedaan, hier groeit van alles aan onkruid tussen een dikke laag met verrotte bladeren enzo door. Hier gaan we dus flink opruimen, de grond goed omspitten en vervolgens wat bodembedekkers planten die goed in de schaduw kunnen groeien.

 

 

Je zag ze op de vorige foto al in de achtergrond staan: deze twee forse berken. Ze zijn de belangrijkste reden dat ons gras grotendeels uit mos bestaat, ze nemen namelijk onwijs veel licht weg uit de tuin. We hebben best veel (grote) bomen en struiken aan alle kanten staan, deels op onze grond en deels om ons grondstuk heen. Deze twee berken zijn dus helemaal niet nodig voor schaduwvoorziening, daar hebben we genoeg van. De eigenares is gelukkig welwillend ze weg te halen. Omdat ze boven de grond afgezaagd gaan worden en de wortels dus blijven zitten, ben ik nog naar iets creatiefs aan het zoeken wat we met de ‘stammen’ kunnen doen die achterblijven. Ze staan net te ver uit elkaar voor bv een tafel of bank, maar misschien zou dat wel kunnen met een extra steun ertussen…daar moet ik nog naar kijken. Het zal ons gras in ieder geval erg goed doen om wat meer zonlicht te krijgen! Sowieso gaan we het gazon flink aanpakken: verticutieren, bemesten, deels bijzaaien en dan eens kijken hoe het erbij staat.

 

 

Het heeft niet de eerste prioriteit maar als het nog lukt deze zomer zou ik hier heel graag een moestuintje willen aanleggen. Het ligt tot een uur of drie in de zon, het is mooi beschut door de beide muren en het is er warm vanwege de reflectie van de zon op de witte muren. Het grappige is dat er volgens de eigenares ook een moestuintje heeft gezeten vroeger…De lelijke struik (eigenlijk een volledig verwilderde klimplant) gaat weg uiteraard en de grond moet goed klaargemaakt worden. Ik zie het helemaal voor me, mijn eigen kropjes sla, komkommers, pompoenen (doen het erg goed hier, yay!) en natuurlijk een kruidentuintje…

 

Het gaat een pittige klus worden alles bij elkaar, maar ook wel een hele leuke want we zullen enorm resultaat hebben van ons werk. En uiteraard zullen we jullie op de hoogte houden van de voortgang! Ik ben nu druk bezig met alle voorbereidingen, bijvoorbeeld geschikte planten uitzoeken die hier goed gedeien (dichte leemachtige bodem, rijke grond, relatief vochtig) en die geschikt zijn voor een zeer nieuwsgierig driejarig jongetje wat graag op ontdekkingsreis gaat…Voor iemand die nog nooit heeft getuinierd, weet ik er inmiddels al aardig wat van! Mochten mensen nog tips hebben voor planten, graag! Ik zoek met name nog planten die het doen in (half)schaduw of een plek waar ze niet de hele dag zon hebben…

Advertenties
Categorieën:Wonen
 1. Mariska
  maart 19, 2011 om 5:09 pm

  Oh! Dat moestuintje….heerlijk! Ik heb nu achterin ons kleine tuintje staan: aardbeien, bieslook, tijm (ruikt heerlijk!). Een paar perenbomen. Heerlijke fruitvoorziening in september.
  En voor de rest een gedeelte met vlinderstruiken. Zo gaaf! Allerlei formaten, waardoor het een heel kleurrijk geheel is geworden.
  En iets waar wij altijd helemaal verzot op zijn: lavendel. Bloeit lang, ruikt heerlijk en het vult je tuin op…altijd handig.
  Als ik de plekken zie bij jullie, zouden mijn handen ook enorm gaan jeuken. Ik ben benieuwd hoe het er in augustus uitziet! Succes met al het werk…..

  • Rachel Blom
   maart 22, 2011 om 10:14 am

   Aardbeien schijnen hier hier niet altijd zo goed te doen vanwege de leemgrond…kruiden ben ik ook van plan, idd thijm ruikt heerlijk (lavendel ook overigens, ga ik ook planten), maar ook salie, rozemarijn en organo…Ik kan echt niet wachten tot mijn moestuintje er is!

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: