Home > Wonen > Der Herbst ist da

Der Herbst ist da

Een grote tuin betekent ook veel onderhoud, zeker als er in geen tijden iets meer aan de tuin is gedaan en als het ook nog eens herfst is. Herfst in onze tuin betekent bladeren, heel veel bladeren. Vorig weekend waren we al een middag druk geweest met bladeren aanharken om vervolgens voor de laatste keer voor de winter het gras te kunnen maaien. Dit weekend konden we weer harken want ja, die bladeren vallen net zolang uit de bomen tot ze kaal zijn. Maar er moest nog meer gebeuren. Direct achter ons huis ligt een terras met daaraan grenzend een bloemenperk. Daar stonden dahlia’s in maar die hadden de eerste vorst niet overleefd en zagen er nu erg dood en triest uit. Daar stond ook een zeer vage struik in, dicht tegen de buxus aangekropen. Het ding was half dood en verstikte de buxus gedeeltelijk. En verder stonden er nog wat half vergane glorie van wat ooit mooie zomerstruiken waren. Het was dus tijd voor wat groot onderhoud om dit deel van de tuin winterklaar te maken.

Mijn mams leest Elian voor

Gelukkig waren mijn ouders er dit weekend en naast dat we gezellig hebben bijgekletst, met Elian hebben gespeeld, zij nog op stap zijn geweest naar Moosburg en Freising en we film hebben gekeken, was er zaterdagmiddag ook tijd om samen in de tuin te klussen. Mijn vader heeft de hele middag met eindeloos geduld bladeren staan harken, mijn moeder en ik gingen aan het snoeien. Ik heb eerst de dahlia’s eruit gehaald. Omdat ze niet zo heel handig waren gepoot (ze stonden in drie clusters heel dicht op elkaar waardoor de bloemen elkaar letterlijk het licht in de ogen niet gunden), besloot ik ze met bollen en al uit de grond te halen. En toen we vervolgens eens naar die lelijke struik keken, besloten we dat ding eruit te halen en daar zijn we even heel druk mee geweest. Maar niet half zo druk als Rogier vervolgens was om de wortels er helemaal uit te krijgen. Er bleek namelijk ook nog een stam onder te zitten van een soort kronkelhazelaar. Grote chaos dus. En vandaag toen mijn ouders alweer onderweg waren naar huis, zijn wij nog even verder gegaan. Het was hard werken, maar het bloemenperkje ziet er mooi ‘leeg’ uit, klaar om in het voorjaar nieuwe bloemen in te planten. Nou de rest van de tuin nog. Zucht.

Elian was ondertussen ook druk bezig. Hij hielp harken met zijn kleine blauwe harkje, schepte zand in de kruiwagen, hielp met takjes opruimen, speelde met de voetbal en vermaakte zich geweldig. Vooral als papa even met hem aan een kruiwagenrace ging meedoen…Mooi om te zien, zo’n klein jongetje wat zo intens geniet.

Advertenties
Categorieën:Wonen
 1. Armida Moes - van Dijk
  november 1, 2010 om 8:23 am

  Rachel goodmorning!
  Heerlijk zo’n actief weekend, kunnen de bloembollen er niet nu al in? Afgezaagde dennetakken kun je gebruiken om ze af te dekken als het heel hard gaat vriezen en die kans lopen jullie wel.
  Hhier in NL (lees: Wassenaar) was het HALLOWEEN, er werd weer veel aan gedaan en alle kinderen hebben een suikeroverdosis de komende dagen 🙂
  Fijne week!
  Liefs,
  Armida

 2. Marieke
  november 1, 2010 om 9:19 am

  bloembollen kunnen er meteen wel in, inderdaad beetje afdekken met takken tegen de vorst.
  Poot ze met een aantal bij elkaar, dan krijg je van die leuke pollen. Wel met de goede kant naar boven poten…
  mam

 3. Rachel
  november 2, 2010 om 3:04 pm

  Ja, tuurlijk zetten we er vast wat tulpen in voor het Nederlandse gevoel…Goed idee!

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: