Home > Kerk > Gezocht: een nieuw thuis

Gezocht: een nieuw thuis

Een van de ‘dingen’ die we hebben moeten achterlaten in Zoetermeer was onze kerk daar. En dat kost best moeite, want na zeven jaar betrokken te zijn geweest is het echt een thuis voor ons geworden. We hebben er veel vrienden, veel kennissen en vooral veel broers en zussen. Dat missen we nog wel hier. Het kerkelijk landschap ziet er hier heel anders uit. Beieren is echt een katholiek bastion en alle katholieke feestdagen worden hier gevierd zoals Allerheiligen (waar de Amerikanen Halloween van hebben gemaakt) en Rosenmontag. De tweede grote kerk is de Lutherse kerk, die hier ‘evangelische kirche’ heet. Dat is toch ook niet helemaal onze smaak. We zijn dus op zoek naar een gemeente die wel bij ons past.

We zijn eerst een paar keer bij een ‘frei evangelische Gemeinde’ geweest, dat is wat wij in Nederland een baptistenkerk noemen. We liepen daar tegen twee dingen aan: de kerk was wel erg conservatief qua beleving (oude hymns zingen, begeleiding met alleen piano, erg formele liturgie) en we misten een stukje gastvrijheid en vriendelijkheid. Afgelopen zondag zijn we bij een ‘freie Gemeinde’ geweest, een Pinkstergemeente. We werden allerhartelijkst welkom geheten (degene die de mededelingen deed, had ons gespot en heette ons even persoonlijk welkom) en het was een fijne dienst. We gaan er zeker nog een keer kijken, al zagen we ook best dingen waar we wat minder gecharmeerd van zijn (twee ontzettende pinkster-tics wil ik even noemen die blijkbaar internationaal zijn: de gekke gewoonte om (fors) te laat te komen in de dienst en elk lied tien keer herhalen…hielp wel om de nieuwe liederen te leren kennen!)

Het was bijzonder om Opwekkingsliederen in het Duits te zingen, door de vertaling sta je toch weer even stil bij teksten die misschien al heel vanzelfsprekend zijn geworden. Zo zongen we ‘Dank U voor het kruis’ en waar in de Nederlandse vertaling staat ‘dank U voor het kruis o Heer’, zongen we hier ‘Danke für das Kreuz mein Freund’. Jezus, mijn Vriend. Dat raakte me even heel diep.

Advertenties
Categorieën:Kerk
 1. Casper
  november 3, 2010 om 9:22 am

  Hoi Rachel,
  Ik ben weer even alle blogs aan het lezen van jullie….sorry, beetje druk hier.
  Ik snap het helemaal. Wij hebben hier in IJsselmuiden hetzelfde probleem. Geen overheersend katholieke kerken, maar wel de traditionele, stugge gemeenten.
  Heel veel sterkte daar! Ik hoop en bid dat jullie een thuis mogen vinden, waar je samen met je gezinnetje God mag ontmoeten en Hem groot mag maken!
  Wij genieten momenteel erg van onze kennismaking met de VEZ in Zwolle. Erg positieve gemeente, vol vuur en zeker gastvrij.
  Hé we bidden voor jullie,
  Mariska

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: