Home > Elian > Ben al een grote jongen, toch?

Ben al een grote jongen, toch?

 

Elian op de Kindergarten

 

Dat is wat Elian zegt als ik hem zeg dat hij voor sommige dingen nog te klein is of nog ietsjes groter moet zijn: ben al een grote jongen, toch? En dan kijkt hij je aan met zo’n schattig smoeltje en probeer daar maar eens weerstand aan te bieden! En hij is inderdaad al een grote jongen, want hij is afgelopen maandag gestart op de Kindergarten hier in ons dorp. De Kindergarten is onze oude kleuterschool, alleen begint die hier bij drie en niet bij vier en hij loopt door tot zes (je gaat naar de Grundschule als je in september zes bent, in Elians geval is dat dus bij zes-en-negen-maanden omdat hij in december jarig is). Maar omdat we hier een klein dorpje zijn en ze de groepen graag vol genoeg willen hebben mogen de kids iets eerder starten als er plek is. Dat was nu het geval en dus kon Elian maandag komen. Dat doen ze hier overigens zeer gestructureerd, dat starten. In Nederland breng je je kind ‘gewoon’ naar het kinderdagverblijf, hooguit de eerste keer een paar uurtjes en dan opbouwend tot een hele dag. Maar hier moet je er de eerste dagen bij zijn. Ik ben dus maandag braaf meegeweest met Elian die het allemaal reuze spannend vond, maar ook wel erg leuk.

 

Het knuffel/hang/leeshoekje

 

Hij zit in de jongste groep, de Igelgruppe (egeltjesgroep). Er zijn in totaal vier groepen en het is best een grot gebouw. Er zijn verschillende ruimtes. Allereerst heeft elke groep zijn eigen hoofdruimte en zijn eigen wc’s. Daarnaast zijn er gezamenlijke ruimtes zoals een speciale Turnhalle (gymzaal), een boekenhoek, een eetzaal enz. Ook is er een groot stuk grond om buiten te kunnen spelen met klimrekken, glijbaan, een grote schommel, een megazandbak (Elian helemaal happy), gras en nog veel meer. Ook de ruimte waar de egeltjes zitten is groot en bestaat uit verschillende hoekjes: een lees/knuffel/hanghoekje, een blokken en auto’s hoekje, een knutselhoek, een verkleedhoek met een grote doos met verkleedkleren (een meisje loopt voortdurend rond als fee, echt heel schattig) waar ze ook naar muziek kunnen luisteren, een gymhoekje met grote kussens en een hoek met poppen en fornuisjes enzo (laten we dat heel rolpatroonbevestigend maar even het meidenhoekje noemen).

Elian keek zijn ogen uit met zoveel nieuwe dingen om mee te spelen! Maandags is hij anderhalf uur geweest met mij er de hele tijd bij. Hij moest best wennen, vooral ook omdat ze hier wel vaste patronen hebben die hij niet kent. Zo starten ze net na half negen met de ‘Morgenkreis’: alle peutertjes op een kussen in de kring, ze zingen een liedje, steken een waxinelichtje aan en wensen elkaar ‘einen schönen Vormittag’. Dat had Elian nog niet eerder meegemaakt, dus daar moest hij even aan wennen. Om 10 uur doen ze hier ‘Brotzeit’. Je moet je koter zelf een tas meegeven met wat te eten en dat moet gezond zijn, dus bv een boterham en wat fruit of groente of zoiets. Elian heeft speciaal daarvoor een hele stoere Cars-tas gekregen en daar gaat zijn broodtrommeltje in.

 

Al druk aan het spelen...met de auto's uiteraard!

 

Dinsdag mocht hij weer anderhalf uur komen en moest ik even weg zodat hij zou leren dat mama wel weer terug komt. Dat weet dat guppie allang want in Nederland ging hij een dag naast een gastouder en twee dagen naar het kdv maar goed. Ik heb maar even meegewerkt want discussie was zinloos, dat had ik al snel door. Het ging dan ook prima. Woensdag mocht hij twee uurtjes komen en mocht ik hem wegbrengen en weer ophalen en vandaag is hij vier uurtjes geweest en dat doen we morgen weer. Vanaf volgende week kan hij dan de volledige ochtend komen. Finally.

Ik ben nog wel druk aan het shoppen geweest voor dat joch want ik had me een lijst meegekregen met wat hij allemaal nodig had, dat wil ik jullie niet onthouden:

 • Brotzeittasche: moet hij zelf kunnen dragen en zelf open kunnen doen. Is een stoere Cars rugzak geworden met klittenband. En het brood enzo mag niet in plastic zakjes of alufolie verpakt worden, maar moet in een brooddoos die hij zelf kan openen. Oke, doen we dat.
 • Turnsacke: gymtas met speciale gymkleren dus trainingsbroek, t-shirt en ‘Turnshuhe’ met flexibele zool. Daar heb ik echt even naar moeten zoeken in maatje 24…
 • Regenbroek: ik dacht wat moet’ie daar nou mee, maar ze hebben hier speciale regenbroeken met schouderbandjes, dus die je helemaal aantrekt als een skipak ofzo. Die hebben alle kids standaard aan als ze buiten spelen om de kleren schoon te houden. Best handig. Elian vond het eerst maar niks, tot hij ontdekte dat je daar twee keer zo hard mee van de glijbaan afgaat…
 • Laarzen: de kids hebben dus ook altijd laarzen aan als ze buiten spelen, ik heb dus een tweede paar moeten kopen want in de tuin bij ons heeft hij ze ook vaak aan.
 • Hausshuhe: sloffen dus. Hij loopt binnen op sloffen.

 

Het 'meidenhoekje'

 

En op al die dingen moet dus zijn naam staan. Ik ben er dus best even druk mee geweest. Gek dat ze hier dus weer hele andere dingen gewend zijn. Want wat mij ook opviel: de kids dragen hier nu al een muts! Ik geef toe: het is best koud ’s nachts en het vriest denk ik wel aan de grond want je zag wat rijp, maar om dan meteen een muts op te doen…het joch is niet van suiker! De Beierse kinds blijkbaar wel, dus die doen een muts op. Elian dus ook maar, het is ook zo sneu als hij als enige met alleen zijn blonde koppie rondhobbelt daar! Overigens zijn de eerste Duitse woordjes een feit, dat gaat snel hoor. Hij zingt al vrolijk mee met het lied van de maand: der Herbst ist da! En hij komt thuis met verhalen en gebruikt dan de Duitse woorden. Hij had niet ‘geweind’ toen hij op de ‘Toilette’ moest…mooi he? Het wordt een echt Bayerisch jongetje, let maar op!

Advertenties
Categorieën:Elian
 1. Marielle
  oktober 14, 2010 om 6:38 pm

  HI-LA-RISCH… seriously! 😉 Prachtig, vooral het deel waar ik aan Jimmy moest uitleggen waarom ik tegen de computer zit te lachen! 😀

 2. Armida Moes - van Dijk
  oktober 15, 2010 om 8:52 am

  Dear Rachel,
  Wt wordt hij groot………tip van de week: http://www.goedgemerkt.nl voor labels die je kunt inplakken en tegen de wasmachine kunnen, tegen een aangenaam tarief en per internet te bestellen. Goede school ‘Turnschuhe’ (wit) zijn in NL te koop voor 10,–, geef een gil als je een paar (of meerdere) nodig hebt dan stuur ik het op.
  En wat nu het leuke is……..de meidenhoek vinden de jongens vaak ook erg leuk, bij FJ staan ze in de rij om in de ‘poppenhoek’ te spelen.
  Fijn weekend, veel liefs,
  Armida

 3. Bert
  oktober 16, 2010 om 2:03 pm

  Leuk zeg, dat dat kereltje van jullie nu echt een Duitsertje wordt! Haha…..Zo te horen aan structuur en allerhande voorwaarden (weer) geen gebrek. Moeten jullie hem thuis maar een beetje chaos aanbieden. Succes!

  Fijn weekeinde!
  Bert

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: