Home > Uncategorized > De tuin

De tuin

Elian op z'n nieuwe schommel

Nu we hier wat langer zitten hebben we ons ook wat meer kunnen verdiepen in de tuin. Niet dat we nu ineens verstand hebben van tuinieren, ook hier zou een internetverbinding ernstig helpen, maar je hoeft geen expert te zijn om wat zaken te constateren.Allereerst, het is natuurlijk een enorme lap grond. Wij hoeven conform ons huurcontract alleen de voortuin en het eerste deel van de grote tuin te onderhouden.  Dat is al vele malen groter dan welke eengezinswoning in Zoetermeer ook heeft, maar goed. Er moet wel veel gebeuren. De tuin is namelijk zacht gezegd niet zo goed onderhouden. Ik begreep al van de eigenares dat het huis zes maanden heeft leeg gestaan voordat ik kwam kijken, dus totaal zeven tot acht maanden toen wij erin trokken. Zijzelf heeft een voltijds baan en weinig tijd om de tuin te onderhouden en dat is ook wel te zien. Ze heeft het gras gemaaid en in een klein stukje grond wat bloemen geplant maar that’s about it.

Sowieso is de tuin een zootje qua indeling en beplanting. In de voortuin staan wat rozenstruiken, een taxus (giftig, dus die moet er in ieder geval uit) en nog wat nog niet nader geïdentificeerde struiken die in ieder geval hoognodig gesnoeid moeten worden. In de grote achtertuin staan verschillende fruitbomen, met name appelbomen, maar die zijn niet gesnoeid. Er groeien dus heel veel nieuwe loten aan, maar maar weinig fruit. Ze ogen ook niet heel gezond, veel mos op de stam enzo. Er hangen ook verschillende appels al te rotten in de boom helaas.

Verder staat er echt een volkomen willekeur aan bomen en struiken verspreid door de tuin. Twee hele grote berken die er als het aan ons ligt per direct uit kunnen want ze blokkeren veel licht en geven alleen maar troep. Nog een taxus die er dus ook uit moet. En verder een vreemd scala aan struiken (aalbessen, wat bramen, wat buxusachtige struiken) en kleinere bomen (connifeer, soort kerstboom, jong geplante fruitbomen). Er zit totaal geen lijn in, geen plan of wat dan ook.

Het gras is ook grotendeels onkruid met paardenbloemen, vergeet me nietjes en veel mos (met name op die plekken waar weinig zonlicht komt) en achterin waar het vochtiger is zelfs veel paddenstoelen. Daar is dus ook al in geen tijden meer iets aan gedaan. Op sommige plekken is bij gezaaid en dan heb je ineens een cirkel met ander gras wat veel groener is en met minder onkruid. Het heeft best een soort ruige charme als je het van de positieve kant wilt bekijken, een beetje een bergweide-gevoel…

Het bloemenperkje vóór onkruid wieden

Over de slakken had ik het al eerder even gehad. Toen ik hier aankwam was dat echt een enorme plaag, niet normaal. Overal kropen naaktslakken, van die vieze slijmerige bruine. Jakkes. Martijn en Regien hebben er toen echt een paar honderd gevangen, maar er was geen beginnen aan. Het paadje naar de voordeur was bezaaid, het terras achter ook en alle planten waren aangevreten. De eigenares heeft toen slakkenvergif gestrooid en dat werkt echt geweldig want het is aanzienlijk minder. Helemaal achter in de tuin zitten ze nog, maar daar zitten ze ons niet in de weg. Ze vertelde dat het lastig is om ze eruit te houden, omdat er direct naast de tuin een grote weide zit waar nauwelijks gemaaid wordt en daar zitten ze. Veel strooien langs de borders dus.

Anyway, die tuin daar moet je dus flink wat tijd (en geld) insteken om er iets van te maken maar man, mijn handen jeuken. En dat wil wat zeggen want ik heb sinds ik het huis uit ben nooit meer een tuin gehad! Ik ben dus van de week al even bezig geweest met wat onkruid wieden…nou ja, wat: hele bossen met onkruid gingen eruit, hup op de composthoop. Het zag er alweer een stuk beter uit en dat was alleen nog maar het kleine deel bij het terras!

Het resultaat na...een hele verbetering!

Rogier heeft aan een van de bomen al een schommel voor Elian gehangen die we van Mirjam hadden gekregen. Het is nog best een uitdaging om je evenwicht te bewaren op dat ding, dus hij heeft er voorlopig nog even plezier van, maar Elian vond het in ieder geval helemaal geweldig. Hij geniet sowieso met volle teugen van de tuin en loopt graag met schep en emmer rond om de molshopen (o ja, die was ik bijna vergeten te noemen, die hebben we ook nog!) af te graven en het zand weer elders neer te kieperen. Hij is dan helemaal in zijn element!

Ik zou het onwijs leuk vinden om een moestuin te hebben en bijvoorbeeld zelf pompoenen te kweken (ik ben er zo dol op en ze zijn zo lastig te vinden in de supermarkten) of broccoli of weet ik veel. En ik zou best kippen willen, maar van het nut daarvan moet ik Rogier nog even overtuigen. Ze vreten graag naaktslakken schijnt het, dus wie weet is dat een mooi biologisch argument? Lekker verse eitjes elke dag, mmm…Nee, even zonder gein, als we van die tuin iets willen maken zal echt de schop erin moeten. Bomen kappen, meer licht creëren, bomen drastisch snoeien, meer zandgrond, gras aanpakken, moestuin, wat (kiezel)paadjes aanleggen…maar oh, wat zou het mooi kunnen worden!

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. maart 11, 2011 om 10:08 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: