Home > Wonen > Vier huizen…welke wordt het?

Vier huizen…welke wordt het?

Een huis kiezen is iets heel persoonlijks. Je kunt een lijstje opstellen waar je huis aan moet voldoen, maar een huis kan exact volgens de eisen zijn en het toch niet zijn. Er moet op de een of andere manier een klik zijn, een match, misschien wel een gevoel van thuis komen.

En als je in een ander land op zoek gaat naar een huis, loop je ook nog eens tegen grote verschillen aan, je verwachtingen matchen lang niet altijd et de realiteit aldaar. Dat is best leuk want je gaat daardoor even buiten je eigen kaders en vaste patronen denken. Hier hebben bijna alle huizen bv een apart toilet beneden wat ze de gasten-wc noemen en daarnaast een wc in de badkamer voor eigen gebruik zeg maar. Een dubbele badkamer is ook geen uitzondering, vaak eentje met ligbad en eentje met douche. Dat zouden we in Nederland toch zonde vinden van de kostbare ruimte!

Grappig is ook dat de keuken hier niet tot het huis behoort. Als je een huis huurt, kun je soms de keuken overnemen van de vorige huurder en anders moet je er zelf entje inzetten. Die mag je dan ook weer meenemen als je weggaat. Maf systeem. Onze voorkeur had dus wel een huis met een acceptabele keuken die we voor een mooi prijsje konden overnemen.

Een andere bijzonderheid aan de huizen hier is dat ze vaak volledig ‘unterkellert’ zijn. Er zit dus een kelder verdeeld in meerdere ruimtes onder het huis.  Een van die ruimtes is bijna altijd een wasruimte met aansluiting voor de wasmachine en droger. Die zijn meestal groot genoeg om ook een paar wasrekken neer te zetten, dus die heb je ook niet meer in een slaapkamer ofzo in de weg staan. En in een andere kelderruimte staat de verwarming. Dat is hier vaak nog op olie, dus niet zelden staat er een tank met een paar duizend liter olie onder je huis. Bemoedigend idee, maar goed. Die kelderruimtes hebben vaak wel ramen, net boven de grond zodat ze best licht zijn. Daarmee zijn ze erg geschikt als hobbyruimte, fitnessruimte of in ons geval: een werkkamer annex bibliotheek.

We hadden een mooi wensenlijstje opgesteld voor ons huis in Duitsland (zie eerdere blog). Ik heb gisteren (donderdag) acht huizen bekeken die min of meer voldeden aan ons wensenplaatje. Daarvan vielen er vier af. Eentje lag direct op de aanvliegroute van het vliegveld. Dat was echt zonde, want het was een prachtig vrijstaand huis met een mooie tuin, heel idyllisch op het oorverdovende geraas van de Lufthansa-Boeings na die met een frequentie van eens per twee minuten overkwamen. Dat ging ‘em niet worden. Een tweede viel af omdat het huis gewoonweg echt lelijk was. Een lelijke plavuizen vloer, lelijke whitewash houten plafonds en een keuken die echt zo dead ugly was dat alles wat daar bereid wordt bij voorbaat al niet smaakt. Ook geen succes dus. Nummer drie viel af omdat de tuin die er op de foto heel leuk en ruim uitzag van de buren bleek te zijn en er enkel een klein strookje mos was, niet eens gras. De verkopende makelaar zei bemoedigend dat we vast zelf iets van de tuin konden maken. Yeah, right. I don’t think so. Trouwens: welke tuin? En nummer viel had een fantastische zolderkamer over de hele lengte en breedte van het huis met uitzocht (bij mooi weer) totaan de bergen. Dat was een fantastisch onderkomen geweest voor onze boeken, ware het niet dat op de foto niet te zien was hoe dicht je op de buren zat, hoe uitgewoond de rest van het huis was en hoe ongelooflijk lelijk de keuken was. Echt: glanzend zwarte kastjes, marmeren aanrechtbladen, een soort kookeiland maar dan midden in de keuken zodat je aan beide kanten je kont niet meer kon keren en daar wilde de eigenaar (de huidige huurder) dan 600 euro voor hebben. Keep on dreaming buddy. De huurder dacht trouwens eerst dat ik en Nanda (onze relocation assistant, een Nederlandse van oorsprong van ik schat 50) een lesbisch stel waren (oh, niet goed voor mijn ego!!) en toen dat niet zo bleek te zijn probeerde hij Nanda te versieren. Hilarisch, we hebben er erg, erg hard om gelachen.

Maar goed, er bleven dus nog vier huizen over. En hoe maak je een keus tussen vier huizen die allevier anders zijn en elk hun eigen voor- en nadelen hebben?

Huis 1

Huis 1: een twee onder een kap-woning in een heel klein dorpje zonder enige voorzieningen. Dat is dus een nadeel, want als Elian naar de kleuterschool gaat in december moet hij met de schoolbus mee. Wel een hele kinderrijke buurt, dus vriendjes genoeg om mee te spelen voor Elian. Erg rustig, het is er op kindergeluiden na echt doodstil. Het huis zelf is redelijk nieuw en is ruim. Boven zijn drie slaapkamers en een zolderruimte (met wel erg schuine daken), in de kelder nog twee hobbyruimtes. Er zit een leuke tuin bij met voldoende ruimte en een terras wat vraagt om lekker te gaan bbq’en.

Huis 2

Huis 2: een vrijstaand huis met megaveel ruimte (4 slaapkamers op de eerste verdieping, twee grote kelderruimtes en een grote extra kamer naast de woon/eetkamer op de begane grond. Verder twee badkamers en een apart toilet). Het huis is echt Beiers met houten balken, houten plafonds en deels houten buitenwerk. Het was trouwens heerlijk koel binnen ondanks de 35 grden warmte hier. Als je binnen kijkt waan je je echt in de jaren 70. Oranje en bruine tegels in de badkamers, dat idee. Ook de keuken is hoe zal ik het zeggen, oud. Blank eiken met een elektrische kookplaat. Waarom dit huis toch interessant is? Vanwege de ligging en de tuin. Er zit een tuin bij van een giga omvang, met uitzicht op een weide die glooiend omhoog loopt en op een dorpje uitkijkt. Die tuin heeft appelbomen en andere bomen en is een paradijs voor een opgroeiend jongetje. De tuin vraagt om boomhutten en trampolines en glijbanen enz.

De tuin van huis 3

Huis 3: een vrijstaand huis in een gezellig dorp met de basisfaciliteiten zoals een supermarktje en bakker enzo. De kleuterschool zit aan de overkant van de straat. Het huis staat aan een doodlopende weg, achter een pleintje bij de kerk. Een ongelooflijk idyllisch plekje, erg stil en rustig. Het huis is net helemaal opgeknapt met nieuwe wc, badkamer, enz. Er zit een mooie tuin bij met alle ruimte voor Elian. Van buren enzo heb je hier absoluut geen last. Alleen het is ook het kleinste huis met maar twee slaapkamers boven (beide wel erg groot, maar ja) en twee hobbyruimtes beneden.

Huis 4: een twee onder een kap in een dorp direct aan de snelweg, het dichtstbij voor Rogier qua afstand naar zijn werk. Het huis zelf is ruim en mooi met veel licht, een mooie badkamer en voldoende ruimte. Er zit een hele mooie grote hobbyruimte voor de bibliotheek. Ook zit er al een prima keuken in die we voor een redelijk bedrag kunnen overnemen. Maar: de tuin hier is drie keer niks. Klein en slecht onderhouden met meer mos dan gras. En de buren zitten er vrij dichtop dus privacy heb je niet echt.

Terras en tuin huis 4

Welke gaat het worden? Daar gaan we ons dit weekend over buigen. Ik heb honderden foto’s gemaakt van deze vier huizen om samen een goede keus te kunnen maken. We houden jullie uiteraard op de hoogte!

Advertenties
Categorieën:Wonen
  1. PaMa
    juli 4, 2010 om 9:17 pm

    Nou, spannend hoor. Onze voorkeur is huis drie. Maar ja, wij hoeven er niet te wonen. Sterkte met de keuze!
    Dikke pakkerd,
    Pa & Ma

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: